Behandelingen

In onze vruchtbaarheidskliniek kunt u terecht voor het volledige gamma aan fertiliteitsbehandelingen:

 • Hormonale behandelingen (ovulatie-inductie)
  Bij vrouwen met een onregelmatige of afwezige cyclus wordt een eisprong uitgelokt met behulp van tabletten en/of inspuitingen.
 • Kunstmatige inseminatie / intra-uteriene inseminatie (IUI)
  Sperma wordt verwerkt in het labo en rond het moment van de eisprong met behulp van een fijn buisje hoog in de baarmoeder gebracht.
 • Kunstmatige inseminatie met donorsperma
  Gebruik van zaadcellen van een sperma-donor bij heteroseksuele koppels, lesbische koppels of alleenstaande vrouwen.
 • In vitro fertilisatie (IVF)
  Voorafgaand aan een IVF-behandeling krijgt de vrouw een hormonale behandeling om meerdere eicellen tot rijping te laten komen. Door middel van echo’s en bloedafnames controleren we wanneer de eicellen voldoende rijp zijn. De eicellen worden dan met behulp van een echogeleide naald weggezogen uit de eierstokken (eicelaspiratie). Deze eicellen worden in het labo bevrucht met zaadcellen en enkele dagen later wordt een bevruchte eicel (embryo) met behulp van een fijn buisje in de baarmoeder gebracht (embryoterugplaatsing).

Voor in vitro fertilisatie werken we samen met het IVF-labo van het Leuvens Universitair Fertiliteitscentrum (LUFC). De eicelaspiratie vindt plaats op campus Sint-Augustinus. Daarna worden de eicellen en de zaadcellen in een speciale transportkoffer naar het LUFC vervoerd, waar de bevruchting zal plaatsvinden. De embryoterugplaatsing wordt in Leuven uitgevoerd door een arts van de vruchtbaarheidskliniek op campus Sint-Augustinus.

Via deze samenwerking kunnen we u de expertise van een gerenommeerd universitair fertiliteitslabo aanbieden in combinatie met de persoonlijke aanpak van onze vruchtbaarheidskliniek.

 • Intracytoplasmatische sperma injectie (ICSI)
  Meer gespecialiseerde vorm van IVF waarbij één zaadcel via een zeer dun buisje rechtstreeks in de eicel wordt ingebracht.
 • Assisted hatching (AHA)
  Bij herhaaldelijk mislukte IVF/ICSI-pogingen wordt de wand rond het embryo met de laser verdund om de kans op innesteling te verhogen.
 • Teelbalbiopsie / Testiculaire sperma-extractie (TESE)
  Chirurgische ingreep waarbij zaadcellen rechtstreeks uit de teelbal worden verwijderd indien in het spermastaal onvoldoende zaadcellen worden teruggevonden.
 • Pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD)
  Bij koppels met een verhoogd erfelijk risico worden van de embryo’s, die via IVF/ICSI tot stand zijn gekomen, 1 of 2 cellen in het labo onderzocht op genetische afwijkingen. Na onderzoek worden enkel embryo’s teruggeplaatst die de onderzochte genetische afwijking niet dragen.
 • Eiceldonatie
  Gebruik van eicellen van een gekende of anonieme eiceldonor.
 • Invriezen en bewaren van eicellen of zaadcellen
  Eicellen of zaadcellen kunnen ingevroren worden voor eventueel later gebruik, bijvoorbeeld voor start van een kankerbehandeling (preventief invriezen) of bij vrouwen die pas een actieve kinderwens denken te hebben op een iets latere en mogelijks minder vruchtbare leeftijd (“social freezing”).
 • Invriezen en bewaren van embryo’s
  Indien een IVF/ICSI behandeling meerdere embryo’s van goede kwaliteit oplevert kunnen deze worden ingevroren. Deze kunnen dan later worden teruggeplaatst indien de eerste behandeling niet tot een succesvolle zwangerschap heeft geleid of indien er een nieuwe kinderwens is.